Waarom mogen hetero’s wel een relatie hebben, maar homo’s niet? Gaat het tenslotte ook niet om liefde? Waarom is het fout en waarom worden homo’s tegenhouden gelukkig te zijn?

Roeping in het leven

Het is een pijnlijk proces om te worstelen met de gevoelens en verlangens die iemand heeft voor een ander van hetzelfde geslacht. Betekent het dan dat homo’s niet gelukkig mogen of kunnen zijn? Het is niet een kwestie van gunnen of niet gunnen dat mensen van een liefdesrelatie mogen genieten. De belangrijkste vraag is, wat is onze roeping in het leven? Is onze roeping in het leven om getrouwd te zijn of een levenspartner te vinden? Nee, onze roeping in dit leven is om een relatie met Jezus te hebben. Jezus is voor onze zonden gestorven niet zodat we kunnen trouwen, maar zodat onze relatie met God hersteld kan worden en dat we ultieme geluk in Hem vinden.

Psalm 16:2
“Ik zeg tot de HEER: ‘U bent mijn Heer,
mijn geluk, niemand gaat u te boven.’”

Psalm 16:11
“U maakt mij het pad ten leven bekend;
overvloed van blijdschap is bij Uw aangezicht,
lieflijkheden zijn in Uw rechterhand, voor altijd.”

Partner als afgod

De vraag die we onszelf moeten afvragen is, ongeacht hetero of homo, staat onze partner boven God? Kunnen we leven zonder de ander? Het klinkt misschien romantisch om te zeggen ‘ik kan niet zonder je’, maar er zit meer achter. Namelijk ben je verbonden met je partner of ben je gebonden? Is je partner (of een partner hebben) niet een soort afgod geworden voor je? God wil niet dat we gebonden zijn aan dingen of anderen. De enige die we nodig hebben in onze levens is Jezus. Is Hij genoeg? Zo niet, waarom dan niet? Het is beter om dat eerst uit te zoeken, want blijkbaar staat God niet op de eerste plaats in je leven. Is God waardevol genoeg voor je om alles ervoor op te geven (Mattheüs 13:44)?

Is een heterorelatie voor een homo mogelijk?

Een heteroseksuele relatie hebben voor een homo klinkt als iets dat heel erg uitdagend gaat worden als we de getuigenissen geloven van velen die dat al geprobeerd hadden. Maar de uitdagingen waar een homo of hetero mee te maken heeft op seksueel gebied zijn vrijwel gelijk. Hetero of homo, God wil dat we seksueel rein zijn. We moeten omgaan met verleidingen / onreine seksuele verlangens, trouw zijn aan 1 persoon en niet (gedachten van) seks willen hebben met iemand anders. De vraag is, ben je bereid om je relatie in Gods handen te leggen? Met als mogelijke uitkomsten dat je of alleen blijft. Als je als man op mannen valt, hoef je niet ineens voortaan op alle vrouwen te vallen. Je hoeft maar op 1 vrouw te vallen die hetzelfde voor je voelt. Bid dat God je die vrouw geeft (als je een man bent). Een vrouw op wie je verliefd kan worden, van wie je kan houden en met wie je je leven wilt delen. Vertrouw je God?

Conclusie

Ons geluk als mens hangt af van God, niet van onze liefdesrelaties. Het ultieme doel in ons leven is een goede relatie met Jezus. Alleen zo kunnen we gezonde relaties aangaan met anderen, zonder dat we ze verafgoden. Voor mensen die worstelen met homoseksuele verlangens/gevoelens, is het mogelijk om toch een gelukkige relatie te hebben. Je hoeft in principe maar op 1 iemand verliefd te worden van het andere geslacht, niet alle.