Mensen die overtuigd zijn dat homoseksualiteit niet volgens Gods wil is, durven vaak niet te vertellen aan mensen hoe ze erover denken. Ze willen anderen niet kwetsen of boos maken. Ook zijn ze bang om voor homohater of homofoob (o.i.d.) uitgemaakt te worden. Hoe moet je je standpunt dan vertellen? En wat zeg je dan allemaal tegen iemand die er anders over denkt?

Hoe vertel je het met de juiste houding en op de juiste toon?

De toon waarop je het vertelt helpt enorm bij hoe het geïnterpreteerd wordt. Het is belangrijk dat je nederig blijft en niet een houding hebt dat je iemand de les leert of veroordeelt. Je doel is om je standpunt over te brengen, niet om iemand te overtuigen. Iedereen mag vinden of geloven wat ie wil. Het kan zijn dat degene aan wie je het vertelt het niet eens is met wat je zegt. Dat kan. Daar staat ie vrij in. Als je het zo benadert zul je je ook minder persoonlijk aangevallen voelen. Mocht diegene zich toch beledigt voelen of boos worden, blijf dan kalm en probeer diegene te begrijpen. Dit onderwerp is voor mensen die ermee worstelen namelijk erg persoonlijk en kan daardoor ook gevoelig en pijnlijk zijn als mensen een andere kijk hebben. De pijn kan zich uiten in boosheid. Wees hiervan bewust en vat het niet persoonlijk op. Mocht het gesprek gepland zijn, probeer dan vooraf te bidden voor de juiste houding, wijsheid en dat je goed kan luisteren. Bidt ook voor je gesprekspartner dat hij of zij open het gesprek mag aan gaan. Mocht je onverwachts over homoseksualiteit in gesprek raken, wees niet bang, maar probeer vluchtig God aan te roepen om je te helpen bij het gesprek.

Wat vertel je aan ze?

Als je met de juiste houding het gesprek in gaat dan scheelt het al een hoop. Nu nog de inhoud op de juiste toon vertellen. Het is aan te raden om van te voren goed te weten hoe je onderbouwing is. Op ontward.nl kun je onze onderbouwing vinden. Afhankelijk van je gesprekspartner en je gespreksdoel kan het zijn dat je de hele beargumentatie achterwege laat. Je communiceert alleen wat je conclusie is op basis van je verdieping in het onderwerp homoseksualiteit. Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je het zou kunnen vertellen.

Voorbeeld: Wat vertel je?

Uitgaande van dat je gesprekspartner weet dat je het over homoseksualiteit gaat hebben, kun je het volgende zeggen: “Ik vind het een moeilijk onderwerp. In discussies op internet en in het echt merk ik dat er veel onbegrip naar elkaar toe is, ongeacht je standpunt. De spanning loopt vaak hoog op in discussies en de uitspraken die gedaan worden zijn vaak ongenuanceerd. Als je tegen bent, dan word je al gauw uitgemaakt voor homofoob en als je voor bent dan krijg je dingen te horen als: “Je gaat naar de hel”. Dat maakt de discussie lastig. De kerk heeft dit vraagstuk in het verleden (en misschien nu nog steeds) ook heel lelijk aangepakt. Maar op basis van het bestuderen van de Bijbel, lezen van websites of boeken, bekijken van video’s op Youtube over homoseksualiteit is mijn conclusie dat het tegen de wil is van God. Ik heb dingen op andere vlakken waar ik mee worstel en ben absoluut niet beter dan iemand die worstelt met homoseksualiteit. Omdat ik zelf niet met homoseksuele gevoelens worstel kan ik het nooit volledig begrijpen. Ik kan het hooguit proberen te begrijpen en een mijl te lopen in zijn/haar schoenen. Daarnaast probeer ik er voor diegene te zijn en hopelijk kunnen we elkaar bemoedigen en elkaar te helpen met onze worstelingen om te gaan.”

Bovenstaand voorbeeld is maar een van de vele manieren waarop je het kunt verwoorden. Je kunt het naar je persoonlijke situatie of stijl aanpassen. Het belangrijkste is dat je de inhoud met de juiste houding en op de juiste toon doet. In het kort: Vertel de waarheid in liefde.